Според рейтинговата компания Moody’s дългът на Гърция ще спадне под

...
 
Според рейтинговата компания Moody’s дългът на Гърция ще спадне под
Коментари Харесай

Дългът на Гърция ще спадне до 150% от БВП до 2025 г.

 

Според рейтинговата компания Moody’s дългът на Гърция ще спадне под 150% от Брутният вътрешен продукт до 2025 година в съпоставяне със 171,3% през 2022 година Това се прави оценка като едно от най-големите възобновявания на дълг измежду всички страни.

Перспективите за напредък са измежду главните фактори за понижаване на дълга, заради отличното възобновяване на Гърция след пандемията, с действителен растеж на Брутният вътрешен продукт от 5,9% през 2022 година и 8,4% през 2021 година, след стесняване от 9% през 2020 година, означават анализаторите на рейтинговата организация.

„ Въпреки че съотношението на дълга на Гърция ще остане доста високо през идващите десетилетия, дълговото ѝ задължение стана доста по-устойчиво заради доста удобните условия за погасяване на заемите в еврозоната и огромното облекчение на дълга, предоставено от кредиторите от еврозоната от 2017 година насам “, отбелязва Moody’s.

Като се изключат краткосрочните съкровищни бонове и репо-сделките сдруги гръцки държавни организации, 80% от гръцкия дълг се дължи към институции от еврозоната, като ЕЦБ и други европейски централни банки, оповестява „ Катимерини “.

Впоследствие лихвените заплащания на Гърция като дял от държавните доходи са ниски и се чака да останат такива за нескончаем интервал от време. Това е по този начин даже след отчитане на фискалното влияние на пандемията и връщането към постоянно издаване на облигации на пазарите.

Гърция има по-добра дарба да погасява дълга си от Италия, чиито лихвени проценти са 5,5-6%.

Във връзка с изборите от предходната неделя резултатите са позитивни съгласно Moody’s, защото демонстрират финансова и фискална последователност в проекта на страната.

Икономическият напредък ще бъде подсилен от Плана за възобновяване, заедно  с напъните за поддръжка на бизнеса и възстановяване на банковата система, отбелязва компанията.

Заедно с уговорката за фискални корекции и увеличение на първичния остатък, поддържането на актуалната фискална и икономическа политика усъвършенства вероятностите за доста понижаване на дълга на Гърция, отбелязва рейтинговата организация.

Етикети: БВПГърцияспад
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР